24 Mayıs 2015 Pazar

Madame Coco

                        10 soruda markaları tanıyalım.



1-)Kaç yaş aralığındaki kişiler çalışıyor mağazada?

Mağaza da genel de yarı zamanlı çalışan arkadaşların yaşları küçük oluyor. 18 - 21 arası değişkenlik gösterirken; büyük çoğunluğu öğrenci ve aynı zamanda üniversite eğitimi görüyor. Kemik kadro yani tam zamanlı çalışanlar genel de 25 den büyük 40 tan küçük; yapılan işe göre verilen maaş az olduğundan tam zamanlı çalışanlardan extra bir özellik istenmiyor.
2-)Personel değişikliği ne sıklıkla oluyor?
Personel değişikliği çok sık oluyor.Bazı şubelere gittiğiniz de her hafta farklı insanlarla karşılaşabilirsiniz. 
3-)Gelen müşteri kitlesini nasıl tanımlarsın?
Gelen müşteri kitlesini tanımlamak için çok kısa Türk insanını ve sosyolojiyi konunun içine davet ediyorum. Kitlenin büyük çoğunluğu gün içinde hiçbir işi olmayan belli yaşın üzerindeki hanımlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunu nereden anlıyoruz bir süre sonra yüzler aşina olmaya başlıyor ve müşteri ile çalışanlar bir şekilde tanışıyor.
Özetlemek gerekirse marka alışveriş merkezine Pazar müşterisi  getirmiş oldu yaptığı  faaliyetlerle. Bu kitlede alışveriş merkezine girdiği andan itibaren  otomatik olarak diğerlerinden ayrılıyor.
4-)Çalışma şartları nasıl?
Çalışma şartları; maaş ve havuz prim sistemi var haftalık. Prim kotasının da kendi içinde farklı bir hesaplanma durumu var tabi ki. Haftada 1 gün belli kişiler gece çalışmasına kalır. Girişlerde geç kalınan 1 dakika göze batarken; çıkışlarınız bir kaç saat mesai olmadan uzayabilir. Genel olarak mağazaları metrekare olarak küçük ve çalışan sayısı az.
5-)En çok hangi renkler hakim?
Genelde mağaza da pastel renkler hakim. Ben canlı bir ateş kırmızısı yada kendini gösteren bir lacivert görmedim hep soluk renkler. Sanırım bu da hitap ettiği kitlenin yaş ortalaması ve zevkleriyle alakalı bir durumdur. Pudra pembe,mürdüm,gri,taş,toprak…
6-)Kaç yaş aralığında müşteriler geliyor?
Her yaştan insan geliyor diyemem. 18 25 YAŞ ARASI insan görmek şans . Yoğunluk olarak 40 65+ yaş üzeri bayanlar geliyor. Cinsiyet ayrımcılığı olarak algılanmasın zaten konu ev tekstil olduğu için mağaza müşterilerinin en fazla %20 si erkek, geriye kalan kısım bayanlardan oluşuyor. Yakında evlenecek yada evlilik çağına gelmiş bayanlar da anne zoruyla sürüklenerek mağazadan içeriye sokulduğu da görülmüştür J
7-)İndirim günlerinin sistemi nasıl?
İndirim sistemi her Pazar gecesi sistemde kayıtlı olan müşterilere sms atılarak bilgilendirilip pazartesi sabahı mağazada izdihama ve yağmaya hatta savaşa bile sebep olan bir şekilde işliyor.Her pazartesi indirim gündemi değişir ve eğer geçen haftanın ürünü elde bolca var ise o da indirime devam eder fakat biraz daha arka planda. Farklı mağaza eğer ürünü satamıyor ve bulunduğunuz lokasyonda  o ürünün sülkülasyonu fazla ise sizin bulunduğunuz lokasyonda o indirimin süresi uzayabiliyor.
8-)Ürünler nasıl yerleştiriliyor?
Tam bir amatörlük söz konusu. Yaptığı ciroya göre fazla özensiz.. Mağaza da her şey satılık görsel de olsa satınız, oraya başka bir şey konulur. Müşterilerde ki anlayış; mağaza zaten ucuz, indirim var, benim de param var her şeyi alırım …
9-)Mağazada çalan şarkılar ne tarz?
Mağazada çalan bir şarkı yada özel bir liste bulunmuyor. Diğer mağazaların aksine dijital bir ses yok. Sadece müşteriler ve çalışanlar arasında ki diyaloglardan ibaret içeride ki ortam.  
10-)Madam Coco’yu bir insana benzetsen nasıl biri olurdu? 
Benim gözümde tam şöyle olurdu. Kısa boylu, orta yaşın üzerinde, gezmeyi seven, yaşlılığa direnen, hafif kilolu ve makyajlı.